De kracht van een ‘plank’


Lekker ‘planken’ 🌟 “Laten we beginnen met een plank,” is een veelgehoorde term binnen DEPART. Maar we hebben het niet over fitnessoefeningen (al kan dat soms ook een goed idee zijn!). Nee, we hebben het over het maken van een schematisch overzicht van een document. Een visuele roadmap van de inhoudelijke eenheden. Een plank biedt structuur aan lezers én aan het team dat de inhoud gezamenlijk gaat creëren. Het helpt om te navigeren door al die ideeën die in de hoofden zitten en die moeten worden omgezet in een krachtig document

Design als instrument
Vaak wordt design geassocieerd met compositie, typografie, kleuren en vormen. Maar voor ons is het meer dan dat. We gebruiken redactioneel design om grip te krijgen op de structuur, inhoud en hiërarchie van teksten en beelden. Een plank is ons geheime wapen om samen met ons team tot een doordachte aanpak te komen voor elk document.

Dus voordat je begint aan een belangrijk document zoals een tender- of ambitiedocument, ontwikkelplan, manifest, verkoopbrochure, omgevingsvisie start met een plank! Dat bespaart tijd en helpt om de kennis en kunde van het hele team te kanaliseren. Het gebruik van “planken” als strategisch instrument voor teams kan de efficiëntie, samenwerking en organisatie verbeteren tijdens het redactionele proces van elk document, in welke vorm dan ook.